Dit is Sauna 9

Thursday 25 August 2005

Start

 

De saunakabine

De saunakabine is altijd van hout, en op de saunakachel horen altijd stenen. De keuze van de houtsoort en de hoeveelheid stenen zijn in hoge mate bepalend voor het klimaat in de kabine. De praktijk heeft geleerd dat de houtsoorten Grenen , Vuren, Hemlock, Red Cedar of Oregon Pine het best geschikt zijn voor de saunakabine. Voor de banken wordt veelal Afrikaans Abachi of inlands Peppelhout gebruikt. Ter voorkoming van splintering, dienen de banken zo glad mogelijk te zijn. De wanden en het plafond mogen best ruw zijn, omdat dit de straling bevordert.

Net zo min als alle hout geschikt is voor de saunakabine, kan ook niet ieder soort stenen gebruikt worden op de kachel. Op de saunastenen moet water gegoten kunnen worden, zonder dat daarbij beschadigingen aan de stenen optreedt. Het meest geschikt zijn de harde soorten graniet, dioriet en peridotiet.

De droge atmosfeer in de saunakabine komt niet tot stand door geleiding, maar door warm te-straling. Om precies te zijn: infraroodstraling welke wordt uitgezonden door het warme materiaal van wanden en plafond.

De temperatuur in de saunakabine varieert van ongeveer 1000 C (bij het plafond) tot 500 C beneden. In de kabine bevinden zich op verschillende hoogten banken waar men op kan zitten of liggen. Door de sterke warmte-instraling op de huid wordt een grote hoeveelheid warmte in de huid gevoerd. De enige manier om in de kabine die warmte kwijt te raken is door verdamping van zweet. Naarmate de sauna droger is kan het zweet makkelijker verdampen.

Terug 

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/25/05