Dit is Sauna 7

Thursday 25 August 2005

Start

 

Het succes van de sauna.

Vanuit Finland is de opmars van de sauna in Europa opnieuw begonnen. Bij de Olympische spelen in 1936 brachten de Finnen hun eigen sauna mee. De resultaten van de Finnen bij deze spelen waren opmerkelijk goed. In de publiciteit werden die successen in direct verband gebracht met het gebruik van de sauna.

Vooral vanuit Duitsland is na de oorlog de verbreiding van de sauna over West-Europa en de rest van de wereld verder gegaan.

De oprichting van de "Deutsche Saunabund"met als grote stimulator Dr. Werner Fritzsche heeft veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de moderne sauna in Duitsland en ook in Nederland. Aan zijn inzichten is het onder meer te danken dat de Europese sauna "droog" is, dat er niet zoals in Rusland en vaak ook wel in Finland overvloedig water wordt gegooid in de cabine. Ook voor de nu algemeen aanvaarde "saunarouting"legde Dr. Werner Fritzsche de basis. Inmiddels zijn er in Duitsland enkele duizenden openbare sauna's. Nederland komt niet verder dat zo'n 300 levensvatbare openbare bedrijven, waarvan de meeste geoutilleerd zijn en de sauna gast een breed scala aan mogelijkheden biedt. Daarnaast neemt het aantal sauna's bij hotels, op camping, en bij sport- zwemaccommodaties de laatste jaren sterk toe, terwijl ook het aantal particulieren dat zich thuis een eigen saunacabine aanschaft, groeit.

Terug  

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/25/05