Dit is Sauna 10

Thursday 25 August 2005

Start

 

Hoe vaak kun je van de sauna gebruik maken?

De meeste mensen gaan niet vaker dan een maal per week naar de sauna.Een kleine groep liefhebbers gaat tweemaal per week en er zijn ook gevallen bekend van mensen die drie tot vier keer in de week gaan. Dat heeft natuurlijk in de eerste plaats financiële gevolgen voor de betrokkenen, maar is het wel 'gezond' om zo vaak te gaan? Laten we daar nuchter over zijn. Ongezond is het beslist niet, maar we kunnen niet aantonen dat drie of vier keer per week gezonder is dan één keer. Maar wil men optimaal profijt hebben van de sauna, dan is regelmaat wel gewenst en eenmaal per week wel het minimum. In een periode van een week na het bad blijft de nawerking van de sauna nog duidelijk merkbaar in een betere reactie van de haarvaten op temperatuurschommelingen. Iedere week naar de sauna gaan biedt een goede bescherming tegen kouvatten. Bovendien is het een goede "anti-stress-training" omdat de stimulerende en regulerende invloed van de sauna op verschillende organen (hormoon-produktie) ruim een week lang blijft doorwerken. Het wekelijks bad-ritme past zich ook goed aan bij de andere processen in ons lichaam die volgens een bepaalde cyclus of ritmiek verlopen.

In ieder saunabad moet de afwisseling van opwarmen en afkoelen 2 tot 3 maal worden herhaald. Bij de eerste bezoeken aan een sauna is het voor de nieuwkomer voldoende om 2 saunagangen te maken. Het lichaam moet er wel aan wennen. Men moet er wel op letten dat zowel het opwarmen als het afkoelen steeds overeenkomstig de regels gebeurt. Een verblijf van 5 minuten in de saunakabine en dan ook nog op de onderste bank is natuurlijk niet toereikend om een voldoende groot warmte-overschot op te bouwen. Een korter verblijf dan 8 minuten op de middelste bank - en dat kan men het zonder gevaar, rustig zittend, heus wel zo lang uithouden - brengt ook niet die "oververhitting" die nu eenmaal nodig is als voorbereiding op de verfrissende en vaat-trainende afspoelingen met koud water.

Hoe vaak men van de sauna gebruik mag maken? Als men het volgens de regels doet zo vaak men wil. Bij therapeuti sche behandelingen wordt er in sommige gevallen wel een dagelijks saunabad (van meestal één saunagang) voorge schreven. Topsporters gebruiken vaak twee keer in de week de sauna om hun conditie te verbeteren of op peil te houden. 

Terug 

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/25/05