Dit is Sauna 17

donderdag 25 augustus 2005

Start

 

Hoe wordt een saunabad genomen ?

Het saunabad is niet alleen het opwarmen in de hete kabine, het is een spel van afwisselend opwarmen, afkoelen en rusten. Maar geen spel zonder spelregels. Het saunabad is een nauwkeurig voorgeschreven ritueel. De Nederlandse Sauna Vereniging heeft die spelregels vastgelegd in de het "Badreglement".

Na de begroeting en inschrijving aan de receptie, gaat u naar de kleedruimte waar u uw kleren opbergt in een afsluitbaar kastje. Gewapend met twee badlakens, een badjas en liefst ook badslippers komt u in de zgn. voorreinigingsruimte, waar het saunabad begint.

De "routing" is dan als volgt:

*Toilet - Het is aan te bevelen eerst gebruik te maken van het toilet. Dit voorkomt dat u tijdens het saunagebruik uw cyclus moet onderbreken.

* Douchen - Voordat u de saunakabine ingaat neemt u een warme douche, ook al hebt u eerder op de dag die hygiŽni sche handeling thuis al verricht. Het is onder meer het tonen van respect voor uw mede- saunagangers: totale reinheid.

*Dan afdrogen - Hoewel u na een paar minuten weer nat zult zijn van het zweet is het toch van belang dat het douchen wordt gevolgd door een grondige afdroogbeurt. De handdoek die u daarvoor gebruikt moet bij voorkeur niet dezelfde zijn die u gebruikt in de saunakabine.

*Warm voetenbad - In iedere goede sauna vindt u een warm voetenbad. Voordat u de kabine ingaat warmt u daarin uw voeten gedurende een paar minuten. Door de voetzoolreflex wordt uw lichaam voorverwarmd en versneld op tempera tuur gebracht.

*In de kabine - In de saunakabine (die altijd van hout is) ligt de temperatuur tussen de 500 C (onderin) tot omstreeks 1000 C (helemaal bovenin). Dat is niet te heet, omdat de aanwezige vochtdeeltjes die zich in de lucht bevinden verdampen. Men spreekt over een relatief lage vochtigheidsgraad, waarbij de hoge temperatuur van de lucht prima te verdragen is. Op de onderste bank is het uiteraard minder heet dan op de bovenste (meestal zijn er in de wat grotere saunakabines drie banken op verschillende hoogtes). Probeert u eerst wat u zelf het lekkerst vindt. Vindt u zitten prettiger dan liggen (of is er geen gelegenheid om te liggen) laat dan wel het hele lichaam op dezelfde hoogte, dus trek uw voeten op, op zitvlakhoogte. Het lichaam wordt dan gelijkelijk verwarmd. Al naar gelang uw reactie kan de eerst saunagang 8 tot 12 minuten duren. Maak van die minuten geen al te groot probleem. U vindt snel genoeg uit wat voor uw lichaam het prettigst is. Waar u wel aan moet denken is dat u een royaal badlaken meeneemt in de kabine, want of u nu zit of ligt, het is wel de bedoeling dat uw hele lichaam zich op het badlaken bevindt, zodat uw zweet niet op het hout komt maar op uw badlaken.

Nu afkoelen - Nu u in de kabine zoveel warmte hebt opgeslagen (hoofdzakelijk in uw huid) moet u door goede afkoeling die warmte geleidelijk aan weer kwijt raken. Ook hiervoor moet u de tijd nemen. U begint met een hap frisse lucht in de buitenlucht. Zowel zomers als 's winters is het aan te bevelen om even een flinke portie zuurstof binnen te krijgen. Daarna begint het verdere afkoelen van het lichaam. Er zijn daarvoor diverse mogelijkheden in een goede sauna: de waterslang, de koude douche en daarna het dompelbad.

Koudwaterafspoeling door de koudwaterslang zal u misschien al doen griezelen bij de gedachte alleen, maar het valt erg mee, wanneer u uit de warmte van de saunakabine komt. Gebruik de slang maar laat de straal altijd naar het hart toe komen, van welke richting u dat ook doet. U laat hierdoor het lichaam geleidelijk wennen aan de temperatuurverande ring.

Manteldouches - (met stralen aan alle kanten) voldoen ook aan de hiervoor genoemde voorwaarden. Het is een weldaad om er in te staan wanneer u uit de kabine komt. Even schrikken van de eerste waterstraal is helemaal niet slecht voor uw lichaam. Integendeel.

De koude stortdouche is een goede vervanger voor de manteldouche. Probeer het een en ander en vindt zelf uit wat bij u het aangenaamst overkomt.

Als de sauna waar u bent over een dompelbad beschikt, doet u er goed aan om er gebruik van te maken. Ook hier gaat het om de geleidelijke gewenning aan de temperatuurverandering.

Weer in het voetenbad - Voor de tweede keer maakt u nu gebruik van het warme voetenbad. Dat bevordert de doorstroming van uw bloed en voorkomt dat u na de afkoeling koud blijft.

En dan rusten - Uw lichaam heeft na al deze gezonde inspanning wel even rust nodig. Daarvoor is tenminste 15 minuten rusten in de daarvoor bestemde ruimte zeker zo belangrijk als het voorgaande. U heeft tijdens het verblijf in de saunakabine vocht verloren: tijdens uw rustpauze kunt u dit weer aanvullen met een gezonde drank.

En weer van voren af aan- Als u naar de sauna gaat moet u daarvoor de tijd nemen. Na het rusten is uw lichaam wel weer toe aan een tweede "rondje". Maar ook hiervan moet U geen wet maken: stel voor uzelf vast of u wel of niet voor een tweede of derde keer wilt zweten. Maar als u dat gaat doen, doe het dan wel goed. Begin weer bij het begin. Alleen warm douchen vooraf hoeft niet meer, want u bent al schoner dan schoon.

En dan aankleden - Wanneer u uw saunarondjes gedaan hebt en het tijd wordt om naar huis te gaan, moet u altijd eindigen met een rustpauze. Uw lichaam heeft dan weer zijn normale temperatuur, en u zult weinig last hebben van na-transpireren. Dat gebeurt wel wanneer u te snel na uw saunarondje weer in de kleren stapt. Overigens is het ook niet goed om voordat u stopt nog een warme douche te nemen.

De poriŽn in uw huid, die tijdens het afwisselend spel van warm en koud zich hebben vernauwd, gaan dan weer open. Daarmee doet u een deel van de heilzame werking van de sauna teniet. 

Terug  

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/25/05