Dit is Sauna 22

donderdag 25 augustus 2005

Start

 

Randgebeuren' van de sauna steeds uitgebreider

Het moderne saunabedrijf biedt tegenwoordig veel meer dan alleen het wisselend spel van warm en koud. Saunakabine en stoombad aan de warme kant en koude douches, afkoelslang en dompelbad aan de koude kant vormen weliswaar de kern ( en het enige bestaansrecht) van een saunabedrijf, maar de moderne saunagast wil meer. En krijgt ook steeds meer.

In de eerste plaats zijn verreweg de meeste saunabedrijven uitgerust met een zwembad. Dit bad, soms binnen en soms buiten gesitueerd (en vaak ook een combinatie van die twee) heeft lang niet altijd de afmetingen van een officieel wedstrijdbad. Maar is als zodanig ook niet bedoeld. Het is een stukje extra service aan de saunagast, die tussen de saunarondjes door, of als afsluiting van het saunabezoek, rustig een paar ontspannende baantjes kan trekken in water dat meestal zo omstreeks de 30 graden Celsius is.

Al heel lang kennen we in de saunabedrijven de whirlpool (of bubbelbad). Het is een (meestal ovaal-ronde) betegelde of kunststof bak, waarin het water wordt verwarmd tot omstreeks 40 graden Celsius. Bij een aantal saunagasten een geliefde plek om te vertoeven, voor anderen een plaats om zo veel mogelijk te mijden. Omdat de temperatuur van het water hoger is dan de lichaamstemperatuur hoort het thuis in de opwarmfase van het saunagebeuren. Eigenlijk is het de meest intensieve opwarming van de hele saunaronde. Het lichaam kan onder het wateroppervlak niet meer afkoelen. Alleen het hoofd blijft koeler. Het verblijf in de whirlpool moet niet te lang duren ( maximaal een minuut of vijf). De whirlpool maakt loom, en het is zaak om het lichaam na deze opwarming weer voldoende te laten afkoelen. Een nieuwe trend in de saunawereld is het gebruik van éénpersoons whirlpools. Dat zijn een soort badkuipen die steeds voor ieder gebruik opnieuw gevuld worden met schoon warm water. Desgewenst kan aan het water een kruidenextract worden toegevoegd naar eigen keuze.

Daarmee komen we aan een ander "randverschijnsel" van de sauna: het kruidenbad. Baden met warm water waaraan kruidenextracten zijn toegevoegd. Ook weer bedoeld om een stukje ontspanning en verzorging van de huid te bewerkstelligen.

In vrijwel geen enkel saunabedrijf ontbreekt vervolgens de zonnebank. Het is gebleken dat zonnen in combinatie met de sauna meer effect heeft dan zonder de sauna. Een breed scala aan mogelijkheden van solarium tot zonnekanon met extra gezichtsbruining, staat de saunagast ten dienste. Maar we moeten eerlijk zijn: sauna en bruin worden hebben in wezen niets met elkaar te maken. Het is een extra stukje service, waarvan veel gebruik gemaakt wordt, omdat het er zo makkelijk bij kan. Men is toch al bloot en dan is een bezoekje aan het zonnecentrum gauw gedaan. Maar net als voor het saunabad geldt ook voor het zonnebad: doe het goed of doe het niet.

Drie zaken zijn bij het (kunst)zonnen in ieder geval heel belangrijk: 1. Wat voor type huid hebt u (dat kan variëren van lelieblank tot donkerbruin); 2. Wat voor soort bruiningsapparaat gebruikt u en 3. Hoe vaak (en hoe lang) ligt u onder de kunstzon. Ongelimiteerd in de zon gaan liggen bakken in ongezond en slecht voor de huid. De zon heeft ook schadelijke stralen. De huid kan sterk uitdrogen en men kan lelijk verbanden. Een waarschuwing voor verhoogde kans op huidkanker bij overmatig zonnebaden is geen overdreven bangmakerij. En wat voor de echte zon geldt geldt ook voor de namaakzon. Geniet van de voordelen, maar hoedt u voor de nadelen. Gelukkig wordt er door de fabrikanten van de diverse soorten bruiningsapparatuur met u meegedacht en worden de apparaten niet alleen steeds ingenieuzer, maar ook steeds veiliger. In de erkende saunabedrijven zult u alleen veilige apparatuur aantreffen, waarvan u gerust gebruik kunt maken mits u niet overdrijft en u aan de voorschriften houdt.

Regelmatig wordt saunabezoek ook gecombineerd met massage. Dat is begrijpelijk. Door de invloed van de sauna zijn de spieren makkelijker te bereiken, de doorbloeding en ontspanning zijn vaak optimaal. Nu zijn er natuurlijk diverse soorten massage. De ontspanningsmassage door de schoonheidsspecialiste zal minder diep gaan dan de behandeling door de fysiotherapeut. Beide soorten massage kunnen echter prima gecombineerd worden met de sauna.

Tenslotte wordt in steeds meer saunabedrijven uitgebreide aandacht besteed aan de verzorging van de inwendige mens, oftewel het eten en drinken. De tijd dat er voor de saunagast alleen maar kruidenthee verkrijgbaar was ligt ver achter ons. Steeds meer bedrijven hebben een goed geoutilleerde keuken met een uitgebreide menukaart. Het is een trend waar de bedrijven op inspelen omdat steeds meer sauna gasten, zoals wij elders in dit boekje al schreven het saunabezoek niet alleen zien als een gezonde bezigheid, maar ook als een dagje of avondje uit. Een sociaal gebeuren, waar men wel wat geld voor over heeft, maar ook steeds meer eisen aan stelt. 

Terug

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/25/05