Dit is Sauna 8

Thursday 25 August 2005

Start

 

Waarom naar de sauna ?

Het antwoord op de vraag waarom mensen graag naar de sauna gaan is in de loop der tijd aan verandering onderhevig geweest. De eerste en lange tijd enige invalshoek was die van de gezondheid. Men ging het "zweethok" in omdat dat heilzaam was voor het lichaam. Men werd er heerlijk schoon en uitgerust van.

In de laatste tijd is daar echter een dimensie bijgekomen die het "gezondheidsimago" wat naar de achtergrond heeft verdrongen. De meeste saunagasten zien de sauna tegenwoor dig als een gezonde uitgaansgelegenheid, waar men voor de gezelligheid naar toe gaat. Dit heeft na tuurlijk ook een verandering van het saunabedrijf zelf teweeg gebracht.

Kon men vroeger volstaan met een kabine om op te warmen en koud water om af te koelen, tegenwoor dig biedt het moderne saunabedrijf een scala aan mogelijkheden, zoals zwembaden, whirlpools, kruiden baden en diverse soorten kabines en stoombaden, zonnebanken, massage- en schoonheidssalon. Daarnaast is er bij de meeste sauna's naast de stille rustruimte, royale gelegenheid om gezellig te zitten, te drinken en te eten (soms zelfs te dineren). Kortom de moderne sauna is een plaats waar naast het spel van warm en koud ook ruime aandacht is voor het sociale contact en de gezelligheid.

De Nederlandse Sauna Vereniging, waarbij ruim honderd openbare saunabedrijven in ons land zijn aangesloten, staat al bijna 25 jaar op de bres voor het bevorderen van de goede naam van de sauna in Nederland. Door onder meer opleiding van toekomstige sauna-exploitanten en hun personeel, alsmede in- en externe voorlichting spant de vereniging zich in de sauna in Nederland aan haar voornaamste doel te laten beantwoorden: In een gezonde sfeer een stuk lichamelijke en geestelijke ontspanning te geven door een juist gebruik van de mogelijkheden die de sauna biedt. 

Terug  

Start

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 08/25/05